slide

Nieuwsberichten, taalweetjes en zo nog weleens wat…

Leuke taalweetjes, tips om met je tekst je doelgroep te bereiken en de activiteiten van TekstBalk Redactiebureau: daarover lees je hier…

Heb je andere vragen? Neem dan contact op.

FTC Scrimmage Neobots: voor de knappe koppen van morgen

Negen tot op het bot gemotiveerde FTC-teams kwamen afgelopen zaterdag bij elkaar bij neovito. Het doel van de dag? Voor de teams was dat natuurlijk ten eerste om met elkaar de strijd aan te gaan met hun zelfgebouwde robots. Daarnaast was het een dag van testen, strijden, falen, repareren en weer doorgaan: een dag van de eigen robot aan anderen tonen, kijken wat de ander voor slimmigheden had bedacht en een dag van strategie bepalen.

“De wedstrijd is verdeeld over drie fases”, gaf Arno aan. “In de eerste, autonome fase, moet de robot het zelf doen. Dat deel moet voorgeprogrammeerd zijn. Tijdens de tweede fase besturen de teamleden de robot zelf en proberen ze zo veel mogelijk blokken in de rekken te plaatsen. En in de laatste fase is het de bedoeling dat ze de gele poppetjes oppakken en buiten het veld in de rode of blauwe vakken zetten. Het liefst rechtop, want daarmee verdienen ze de meeste punten.”

Al met al bleek het nog niet zo’n gemakkelijke opgave. Bij de start van de eerste wedstrijd, bleven twee van de vier robots in het veld gewoon stilstaan. Oeps, dat ging niet helemaal goed. Gelukkig verliep fase twee beter, maar toch werd even later uitgebreid bestudeerd wat het mankement was. Diverse keren liepen robots vast op punten waar ze het eerder wel nog deden. De teamleden konden dan direct aan de slag om het euvel weer te verhelpen. “Dat is juist het mooie van deze oefenwedstrijden”, aldus Irene. “Er wordt ontzettend veel geleerd vandaag!”

Voor beide Rooise teams, Centurion en FTCunits, was de scrimmage opgezet ter voorbereiding op de Dutch Open die op 15 en 16 juni in Delft plaatsvindt. Dat wordt de ultieme strijd. De oefenwedstrijd van afgelopen zaterdag werd georganiseerd door Neobots. De stichting i.o wil kinderen uit de regio Meierijstad ondersteunen bij het ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden. “Het zou mooi zijn als we de jeugd uitgebreid de kans kunnen bieden om met techniek in aanraking te komen, Daar ligt immers de toekomst”, aldus Gijs van der Wilt. “Wie benieuwd is, kan altijd een keer komen kijken.” Centurion en FTCunits zijn elke zaterdag van 13.00-16.00 uur bezig in de werkplaats van neovito. Kijk voor meer informatie op www.neobots.nl.