slide

Nieuwsberichten, taalweetjes en zo nog weleens wat…

Leuke taalweetjes, tips om met je tekst je doelgroep te bereiken en de activiteiten van TekstBalk Redactiebureau: daarover lees je hier…

Heb je andere vragen? Neem dan contact op.

moedertaal

Internationale #moedertaaldag

Wist je dat we vandaag de internationale moedertaaldag vieren? De dag is in 1999 opgericht door de UNESCO om de moedertaal in ere houden. Het doel? Zorgen dat taalkundige en culturele tradities blijven bestaan en men zich meer bewust wordt van de verschillen tussen etnische groepen.

Uiteindelijk hoopt UNESCO met de moedertaaldag meer onderling begrip te creëren. Waarom ze voor 21 februari kozen? De Pakistaanse regering erkende het Bengaals niet als officiële landstaal. Op 21 februari 1952 leidden demonstraties tegen dit besluit tot een bloedbad, waarbij zeker 4 demonstranten door de politie werden gedood. Het Bengaals werd uiteindelijk pas in 1956 als officiële taal erkend.

Dialect en meertaligheid

In Nederland grijpen we op deze dag enerzijds terug op de dialecten die ons land rijk is. Aan de andere kant gaat het ook om talige diversiteit. Taal is de toegangspoort tot communicatie en cultuur. Met taal verbinden we ons immers aan elkaar. Zodoende zijn taal en identiteit nauw verbonden.

Lees meer taal- en tekstnieuws op www.tekstbalk.nl