slide

Nieuwsberichten, taalweetjes en zo nog weleens wat…

Leuke taalweetjes, tips om met je tekst je doelgroep te bereiken en de activiteiten van TekstBalk Redactiebureau: daarover lees je hier…

Heb je andere vragen? Neem dan contact op.

Nederland leest… meer of minder dan voorheen?

‘Nederland leest’ viert deze maand alweer haar 10e editie. Toon je je bibliotheekpas, dan krijg je gratis een verhalenbundel. Auteur A.L. Snijders is meester van het korte verhaal. Misschien is daar bewust voor gekozen?

Lees jij nog weleens een boek?
Als je de leesmonitor mag geloven, dan is het bar gesteld met ons leesgedrag. Zo’n 86% van de Nederlanders slaat weleens een boek open, maar per jaar lezen we gemiddeld slechts 6,3 boeken helemaal uit. Ikzelf vind dat schrikbarend, maar ik ben dan ook een ‘verhalenmens’. Toch geloof ik dat ik hierin niet de enige ben… Hoe komt het dan, dat er steeds minder wordt gelezen? En klopt dat eigenlijk wel? Wordt er echt minder gelezen, of juist meer?

Laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid komt de laatste jaren vaker onder de aandacht. Laaggeletterden krijgen het steeds moeilijker. Waarom dat zo is? Loketten verdwijnen en daarvoor in de plaats verschijnen automaten en digitale informatieborden. Wat tevens opvalt is de enorme hoeveelheid informatie die dagelijks over internet wordt uitgestrooid. Als ervaren lezer kan ik dat allemaal al niet bijhouden. Hoe moet dat dan, als je moeite hebt met lezen? Alleen al om te vinden wat je zoekt, moet je heel wat lezen…

Hoeveel lees jij?
Sla jij nog weleens een boek open? En zo ja, waar gaat dan jouw voorkeur naar uit? Hou je graag een ‘echt’ boek in handen, of is een  ebook je net zo lief? Lees jij veel (online) media, of alleen de reclamefolders. En wat vind je van internet? Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Of toch nog wel?

Hoe bepaal jij wat je wel leest en wat niet? Dit bericht bijvoorbeeld… Heb je het helemaal gelezen? En… vond je het de moeite waard?
Plaats hieronder je reactie. Wij horen het graag.