slide

Nieuwsberichten, taalweetjes en zo nog weleens wat…

Leuke taalweetjes, tips om met je tekst je doelgroep te bereiken en de activiteiten van TekstBalk Redactiebureau: daarover lees je hier…

Heb je andere vragen? Neem dan contact op.

#Taalvraag: Zit je voor of achter je laptop?

Zit je voor je laptop of erachter?  Meestal zullen we kiezen voor erachter, maar waarom is dat eigenlijk zo? En hoe zit het dan met de tv? Zit je daar ook achter? Nee, als je achter de tv zou zitten, dan zie je niks.

Bij de laptop (tablet, pc) geldt dat echter niet. Je kunt zowel voor als achter je laptop zitten en in beide gevallen zit je op dezelfde plek. De zegwijze heeft dus niets te maken met plaatsbepaling.

Achter het stuur, het orgel, de naaimachine… en het raam?

Nog een paar voorbeelden. Je zit achter het stuur, achter het orgel en achter de naaimachine. Je zit voor het raam, of zit je erachter? Ja, dat kan ook allebei en dat maakt de zaken er wat duidelijker op. Je kunt voor het raam zitten, in het zonnetje bijvoorbeeld. Dat klinkt heerlijk ontspannen. Als iemand  achter het raam zit, klinkt het echter ineens heel anders. Er zijn dames die achter het raam hun brood verdienen.

Actief of niet

Oftewel, het heeft alles te maken met activiteit. Voor het raam wordt er ontspannen en erachter wordt gewerkt. Ook achter het stuur, het orgel en de naaimachine ben je actief bezig. Achter de computer kun je bergen werk verzetten, maar je kunt ook voor je pc een film zitten kijken. Of je kunt voor je tablet zitten dromen zonder dat er iets uit je vingers komt ?.

En ja hoor, je staat ook voor de deur te wachten tot de ander opendoet en je staat voor de kassa terwijl de kassière die erachter staat, vertelt hoeveel je betalen moet.

 

Ook op de radio werd erover gesproken. Zie hier het filmpje van radio 538

Bron: TekstBalk Redactiebureau